Αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Apollo 10: ‘Μουσική’ μετάδοση από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

«Το ακούσατε αυτό; Αυτό το σφύριγμα; Ooooooooo! » ένας από αυτούς λέει.
Ένας άλλος αστροναύτης λέει ότι μπορεί να «Ακούγεται σαν, ξέρεις, μουσική τύπου εξωτερικού χώρου.»
«Λοιπόν, αυτό σίγουρα είναι "παράξενη μουσική"...» συμφωνεί ο σύντροφός του.

Οι αστροναύτες του Apollo που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 1969, δύο μήνες πριν την προσελήνωση του Neil Armstrong,
άκουσαν μια μυστηριώδη και ανεξήγητη «μουσική» στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, εκτός του εύρους των γήινων ραδιοφωνικών μεταδόσεων.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ηχητικές εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν από τη NASA κατά το ταξίδι, οι οποίες δείχνουν τους αστροναύτες αμήχανους υπό το άκουσμα απόκοσμων ήχων.
Σε ένα σημείο ακούγονται οι αστροναύτες να συζητάνε αν πρέπει να πουν την πληροφορία αυτή στη NASA ή όχι. Όταν οι τρεις αστροναύτες τελικά γύρισαν πίσω, επέλεξαν να μην το πουν στη NASA, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση, βλέποντας ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να τους είχε υπό κράτηση και να μη τους αφήσει να πετάξουν λόγω ανησυχιών για την ψυχική τους 
κατάσταση.

Οι ήχοι κράτησαν σχεδόν όλη την ώρα που η κάψουλα βρισκόταν στην αθέατη πλευρά της σελήνης, και πίσω στη Γη η καταγραφή είχε καταχωνιαστεί στα αρχεία της  NASA μέχρι το 2008, όταν αποχαρακτηρίστηκε. Τώρα έχει επανέλθει το περιστατικό ως θέμα στην επερχόμενη τρίτη σεζόν της σειράς "Tα Ανεξήγητα Αρχεία της NASA" του Science Channel.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συζητούν τις πιο εξέχουσες θεωρίες: μία πιθανή είναι ότι φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν με ένα μαγνητικό πεδίο, με τον τρόπο που το έκαναν 
στον Δία και τον Κρόνο. Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα εδώ: η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο ή ατμόσφαιρα οποιουδήποτε είδους.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ένδειξη ως προς την ππροέλευση των ήχων. Ο χρόνος θα δείξει.