Εγκυμοσύνη και Ομορφιά

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και η έγκυος δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται κατά τη διαρκεια των εννιά αυτών μηνών της ζωής της ως ασθενής.

Αντίθετα θα έπρεπε να θυμάται την περίοδο αυτή , ως μια ευχάριστη ανάμνηση με τελική κατάληξη το πιο χαρμόσυνο γεγονός στη ζωή της , τη γέννηση ενός παιδιού.Όσο πιο πολλές ευχάριστες συνήθειες δε στερείται λοιπόν χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος ιατρικός λόγος κι όσο πιο μεγάλη συμμετοχή έχει σε δραστηριότητες που τις αρέσουν ,την ομορφαίνουν και που πιο παλιότερα θεωρούνταν απογορευτικές σε μια εγκυμοσύνη-χωρίς να είναι αποδεδειγμένα βλαπτικές- τόσο πιο έτοιμη και δυνατή σωματικά και ψυχολογικά θα είναι τη δύσκολη μέρα του τοκετού.
Εδώ λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με βάση την ιατρική έρευνα και τα διεθνή πρωτόκολλα στο τι θα πρέπει τελικά να στερείται μια έγκυος γυναίκα και τι όχι

Η τριχοφυία μου έχει αυξηθεί .Πριν την εγκυμοσύνη έκανα αποτριχώσεις τακτικά. Τώρα τι κάνω;Ποια η καλύτερη μέθοδος στην εγκυμοσύνη;

Οι θύλακοι των τριχών αυξάνουν στην εγκυμοσύνη κατα 15% , τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα, ενώ λόγω συγκεκριμένων ορμονών μπορούν να πρωτοεμφανιστούν τρίχες στην κοιλιά, το πρόσωπο και γύρω απο τις θηλές, που αισθητικά μπορεί να μην αρέσουν. Οι τρίχες αυτές πέφτουν απο μόνες τους αν κάνουμε υπομονή περίπου στο εξάμηνο μετά τον τοκετό. Τέλος το δέρμα του προσωπου και της κοιλιάς γίνεται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες και ερεθισμούς, κάτι που πρεπει να λαμβάνεται υπόψιν πριν διαλέξει μια γυναίκα μέθοδο αποτρίχωσης.

Ηλεκτρόλυση: Μερικές μεθοδοι ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρευμα για το οποίο το αμνιακό υγρό είναι καλός αγωγός και οι συγκεκριμένες μέθοδοι θα έπρεπε να αποφεύγονται.
Άλλες μεθοδοι όπως η θερμόλυση διαπερνούν την επιδερμίδα ελάχιστα και δε θα έπρεπε να να δημιουργούν προβλήματα στο έμβρυο. Πάντως δεν υπαάρχουν ούτε έρευνες που να επιβεβαιώνουν ότι η ηλεκτρόλυση μπορεί να προκαλλέσει βλάβες στο έμβρυο , ούτε όμως έρευνες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της , οπότε ιδανικά η ηλεκτρόλυση δε θα έπρεπε να είναι η μεθοδος αποτρίχωσης εκλογής . Αν παρ' όλα αυτά αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί ,είναι σημαντικό να γίνεται σε κέντρα αισθητικής με εμπειρία , καλούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγεται στην περιοχή των θηλών και της κοιλιάς κατα το τρίτο τρίμηνο καθώς μπορει να είναι πολυ επώδυνη.

Laser: Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τη laser αποτρίχωση. Η έλλειψη έρευνας για την ασφάλεια της στην εγκυμοσύνη μας οδηγεί στο να συστήνουμε την αποφυγή της αν και η διείσδυση είναι κι εδώ ελάχιστη και το πιθανότερο είναι να μη δημιουργεί προβλήματα.

Χαλάουα : H χαλάουα με κερί ή με λεμόνι ,νερό και ζάχαρη δε δημιουργεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άφοβα. Λόγω της υπερευαισθησίας του δέρματος πάντως είναι συνήθως πιο επώδυνη απο ότι συνήθως .

Αποτριχωτικές κρέμες.Η ασφάλειά ορισμένων συστατικών τους στην εγκυμοσύνη δεν έχει τεκμηριωθεί με έρευνα και γιαυτό θα έπρεπε να αποφεύγονται αν και η πιθανότητα βλαπτικών συνεπειών τους στο έμβρυο λόγω πολυ μικρής απορρόφησής τους, είναι ελάχιστη.
Αν για κάποιο λόγω χρησιμοποιηθούν δοκιμή τους πρώτα στο δέρμα για την αποφθγή ερεθισμών και αλλεργιών κρίνεται απαραίτητη.

Ξυραφάκι: Ακίνδυνος και φτηνός τρόπος αποτρίχωσης που μπορει να γίνει στο σπίτι. Σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να γίνεται με προσοχή ωστε να αποφευγονται τραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.
Το μέγεθος της κοιλιάς στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο την κάνει πιο δύσκολη , ενώ όταν επιχειρείται στο μπάνιο είναι σημαντικό να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή , ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος πτώσης. Η συμβολή του συντρόφου στη διαδικασία μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους αυτούς στο ελάχιστο.

Να κάνω λεύκανση δοντιών:

H λεύκαση δοντιών είτε γινεται με μασελάκι και υπεροξείδιο του υδρογόνου , είτε με laser , απο την μέχρι τώρα έρυνα δε φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, παρ'όλα αυτά οι μελέτες αυτές δεν είναι φυσικά τυχαιοποιημένες και η έρευνα που τεκμηριώνει την ασφάλεια της δεν είναι επαρκής γι αυτό και συστήνεται να αναβάλλεται για μετά τον τοκετό.

Είμαι σφιγμένη και αγχωμένη. Και τι δε θα έδινα για ένα μασάζ.Επιτρέπεται;
Ναι επιτρέπεται υπο προυποθέσεις. Η αγχολυτική δράση του ήπιου χαλαρωτικού μασαζ έχει χρόνια τώρα τεκμηριωθεί. Η μοντέρνα έρευνα όχι μόνο απαγορεύει το μασάζ αλλά αποδεικνύει οτι η σωστή χρήση του ήπιου σουηδικού μασαζ απο εξειδικευμενα σε εγκύους κέντρα , μπορεί να έχει αγχολυτικα και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μέσω της αύξησης των ορμονών σεροτονίνης και ντοπαμίνης και μείωσης της κορτιζόνης και της νορεπινεφρίνης. Μεσω της πιεσης συγκεκριμένων σημείων μπορεί να έχει και θεραπευτικά αποτελεσματα βοηθώντας στη μείωση των πονων των μυων και των αρθρώσων , της ελάττωσης του οιδήματος, της μείωσης των πονοκεφάλων απο σύσπαση των μυων και του πόνου του ισχιακού νεύρου.
Από την άλλη κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει οτι ο θεραπευτής που θα κάνει το μασάζ πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στις εγκύους και να είναι πιστοποιημένος γι αυτο, καθως η αλόγιστη χρήση μασάζ χωρίς γνώση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Η πίεση σε συγκεκριμένα σημεία που μπορεί να προκαλλεσουν συσπάσεις πρέπει να αποφεύγεται, η υπτια θέση μετά το δεύτερο τρίμηνο επισης, καθώς μπορεί να προκαλλεσει μειωση της επιστροφής του αίματος στην καρδία και υπόταση ,όπως και η πίεση στην κοιλιά της εγκύου. Τέλος γυναίκες με εγκυμοσύνες υψηλου κινδύνου, υπέρταση ,προεκλαμψία και προηγούμενους προωρους τοκετούς πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικές πριν ξεκινήσουν μασαζ και να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους καθως καθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Πριν την εγκυμοσύνη πήγαινα συχνά σε spa και μου άρεσε η σάουνα.Τώρα;
Στην εγκυμοσύνη ο,τιδήποε αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και κατα επεκταση αυτη του εμβρύου θα έπρεπε να αποφευγεται. Οποτε τα χαμαμ, σαουνες, thermal spa και body wraps είναι απο τις θεραπείες που καλό θα ήταν να αναβάλλονται για μετά την εγκυμοσύνη .Επίσης ο συνδυασμός της θερμοκρασίας με το νερό αυξάνει την πιθανότητα αναπτυξης μικροβίων και μυκήτων που ετσι κι αλλιως βρισκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στον κόλπο της εγκύου λόγω των ορμονικών αλλαγών. Αυτος είναι ένας ακόμα λόγος που οι παραπάνω θεραπείες καλό θα ήταν να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.
Είναι καλοκαίρι και δεν αντέχω να με βλέπω ασπρη. Να κάνω ηλιοθεραπεία;Mήπως να προτιμήσω το solarium;

Γενικότερα η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν είναι καλή. Εχει άμεση σύνδεση με το μελάνωμα και είναι γνωστό οτι προάγει τη γήρανση του δέρματος.
Είναι γνωστό πως στην εγκυμοσύνη έχουμε αυξηση της ορμόνης ΜCH εξαιτίας της οποίας εχουμε μια φυσιολογική αύξηση της μελάγχρωσης του δέρματος .To μαύρισμα μπορει να επιτευχθεί γρηγορότερα απο ότι συνηθως, κηλίδες στο πρόσωπο είναι συχνες-χλόασμα-ενω μια μαύρη γραμμή κάτω από τον ομφαλό είναι αρκετά κοινή και η εκθεση στον ήλιο μπορει να την κάνει πιο σκόυρα. Γενικά η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη και το ρίσκο εγκαύματος και δερματοπαθειών είναι πιο συχνό.

Δεν υπάρχει επαρκή έρευνα για την επίδραση της ηλιακής ατινοβολίας στο έμβρυο. Καποιες μελέτες που συνδέουν την υπρέκθεση με ελλειψη φυλικού οξέος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικόυ σωλήνα του εμβρύου δεν έχουν επιβεβαιωθει, αλλά για τους λόγους αυτούς η υπερβόλικη ηλιοθεραπεία στο πρώτο τρίμηνο, χωρίς προστασία και ειδικά τις μεσημεριανές ωρες θα ήταν καλό να αποφεύγεται.
Σποραδική ηλιοθεραπεία με μέτρο μετά το πρώτο τρίμηνο, προσοχή να μην οδηγήσει σε αφυδάτωση, με την κατάλληλη ηλιοπροστασία και κατά προτίμηση εκτώς ωρών αιχμής μπορεί να γίνεται άφοβα.

Οσο αφορά το solarium δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι συνδέεται με προβλήματα στο έμβρυο σε μεγαλύτερο βαθμό από οτι η ηλιοθεραπεία , αλλά δεν υπάρχουν και στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του στην εγκυμοσύνη.Για το λόγο αυτό και για να είμαστε ασφαλείς η χρήση του στην εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να αποφεύγεται .
Ισως ο πιο ασφαλής τρόπος μαυρισματος στην εγκυμοσύνη αν αυτό κρίνεται απαραίτητο είναι οι κρέμες και lotion μαυρίσματος. Τα συστατικα τους απορροφούνται σε ελάχιστο βαθμό και δεν έχουν ενοχοποιηθεί για βλάβες στο έμβρυο.
Αντίθετα το τεχνητό μαύρισμα με spray ή ψεκασμό καλό θα ήταν να αποφεύγεται για τον κίνδυνο εισπνοής των συγκεριμένων ουσιών.

Eίμαι έγκυος.Εχω τόσο καιρό να βάψω το μαλλί μου και το σάββατο έχω να πάω σε ένα πάρτυ. Να το κάνω:

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές αλλάζουν συνεχώς και οι συνέπειες που πιθανώς να προκαλλόυν στο έμβρυο δεν έχουν πλήρως μελετηθεί. Αυτο που ξέρουμε πάντως σίγουρα είναι οτι η απορρόφηση τους από το δέρμα της κεφαλής είναι σε τόσο μικρό βαθμό που ουσιαστικά δε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Ο προβληματισμός που ίσως να υπάρχει εγκυται στις μόνιμες βαφές με έντονη μυρωδια ή τα χημικά που χρησιμοποιύνται στις ισιωτικές από το ρίσκο εισπνοής που πιθανώς να αυξάνει τα επίπεδα των χημικών στο αίμα.
Οι μόνιμες βαφές περιέχουν αμωνία και το ρίσκο εισπνοής τους είναι μεγαλύτερο.Για αυτο το λόγο καλό είναι οι μόνιμες βαφές και ισιωτικές στο πρώτο τριμηνο να αποφεύγονται.
Αν κρίνεται απαραίτητος ο καλοπισμος των μαλλιων στο πρωτο τρίμηνο , η henna και οι ανταυγειες μπορουν να χρησιμοποιηθουν. Απο το δευτερο τριμηνο και μετά οι βαφες των μαλλιών μπορουν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλυτερη ασφάλεια προσέχοντας όμως να γίνονται σε μια αίθουσα με καλό εξαερισμό, χωρίς να μένουν στα μαλλια για υπερβολικό χρόνο, φορώντας γάντια αν η έγκυος κάνει τη βαφή μονη της και με καλό ξέπλυμα μετά την ολοκλήρωση τους.

Πρώτη εγκυμοσύνη. Να κάνω μανικιουρ και πεντικιουρ;
Η απάντηση είναι ναι. Τα χημικά που χρησιμοποιύνται δεν έχουν συνδεθει με προβλήματα στο έμβρυο και η απορρόφηση τους είναι μηδαμινή.
Η μόνη επιφύλλαξη είναι οτι το ασετόν και τα διαφορα άλλα χημικά που χρησιμοπούνται έχουν έντονες μυρωδιες που μπορεί να προκαλλέσουν ναυτια και εμετό.Γι αυτο αν ήδη προυπάρχει έντονη ναυτία πρώτου τριμήνου καλό θα ήταν να αποφεύγονται σε αυτή την περίοδο.
Γενικότερα οταν επισκεπτεστε ένα κέντρο αισθητικής για μανικιουρ η πεντικιουρ καλό θα ήταν να τσεκάρετε οτι υπάρχει καλός εξαερισμός και σωστοί κανόνες υγιεινής.
Παντως μια περιποιηση ποδιού ειδικά στο τρίτο τριμηνο που λόγω μεγέθους της κοιλιας γίνεται δυσκολότερη στο σπίτι, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αγχολυτική.

Γυναικολόγος Μαιευτήρας Δρ. Χάρης Καρπούζης