Πώς να τα πλένετε τα πιάτα σας με οικονομία

Μάθετε έξυπνους και οικονομικούς τρόπους να κάνετε το απαραίτητο και καθημερινό πλύσιμο των πιάτων σας εύκολα και οικονομικά

Πρώτα, γεμίστε το νεροχύτη σας με σχεδόν καυτό νερό και υγρό πιάτων και σφραγίστε τον έτσι ώστε να μείνει το νερό μέσα σε αυτόν. Πλύντε τα πιάτα σας με αυτό το νερό που έχετε ρίξει στο νεροχύτη. Έτσι, δε θα χρειάζεται να τρέχει η βρύση σας συνέχεια. Αν το νερό σας αρχίσει να βρωμίζει, αφήστε το μισό να φύγει και ανανεώστε με φρέσκο, ζεστό νερό. Αφού τελειώσετε το πλύσιμο και των πιάτων και του νεροχύτη σας, απολυμάνετέ τον με λίγο ξύδι.

Φροντίστε να έχετε τα πιάτα σας και όσα χρειάζεστε κοντά σας όταν ξεκινάτε το πλύσιμο για να μη χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε συνεχώς προκειμένου να τα φτάνετε.

Μην χρησιμοποιείτε πολύ σαπούνι. Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν 10 φορές περισσότερο σαπούνι για τα πιάτα από ό,τι θα έπρεπε. Αν χρησιμοποιείτε και εσείς περισσότερο σαπούνι απ' όσο χρειάζεται τότε θα χρειάζεστε και περισσότερο νερό για να ξεπλύνετε τα πιάτα σας. Διαβάστε τις οδηγίες του απορρυπαντικού σας (τα περισσότερα υπόσχονται ότι μπορούν να καθαρίσουν μία ντουζίνα πιάτα με μία μόνο σταγόνα) και ακολουθήστε τις. Έτσι θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

Καθαρίστε καλά με ένα χαρτί τα αποφάγια από τα πιάτα σας με το που τελειώσετε το φαγητό σας ώστε να γλιτώσετε νερό στο πλύσιμό τους.

Μην πλένετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Τα πλυντήρια υπάρχουν για να κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά αντί για εσάς.

Αφήστε το πλυντήριό σας να γεμίσει. Αν μένετε μόνοι σας δε χρειάζεται να βάζετε το πλυντήριο πιάτων σας σε λειτουργία καθημερινά. Αν δεν το γνωρίζετε κάθε πλύση χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα νερού είτε πλένει 1 είτε 10 πιάτα.

Τεστάρετε το πλυντήριο πιάτων σας Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα τεστ στο πλυντήριο πιάτων σας. Ξεκινήστε πλένοντας μία παρτίδα πιάτων στην πιο απλή πλύση και στους λιγότερους κύκλους. Αν τα πιάτα σας δεν είναι καθαρά μετά την πλύση, δοκιμάστε μία που διαρκεί περισσότερο. Μετά από μερικά τεστ θα έχετε βρει την πλύση που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς.

Και αν αναρωτιέστε τι είναι καλύτερο, το πλύσιμο στο χέρι ή το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, η απάντηση είναι μία: Η τεχνολογία νικάει! Για να σκοτωθούν τα περισσότερα βακτήρια που αναπτύσσονται στα βρώμικα πιάτα το νερό πρέπει να φτάνει τους 60 βαθμούς κελσίου. Τη θερμοκρασία αυτή εύκολα πιάνει ένα πλυντήριο πιάτων ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να τη φτάσει το νερό της βρύσης. Από την άλλη μεριά, ακόμα και αν ζεσταινόταν το νερό τόσο πολύ, το ανθρώπινο χέρι δε θα μπορούσε να αντέξει την τόσο υψηλή θερμοκρασία για παραπάνω από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Συμβουλές Frosch